Mentál-Kuckó - Abduktív pszichológia

Abduktív pszichológia Elise

Abduktív pszichológiai konzulens / Coach:

Olyan szakember, aki a kliensét – a kérdezés technikájával rátereli a megoldás ösvényére és képes új perspektívákat adni és kiutat mutatni a számára.
Az Abduktív pszichológiai konzulensi beszélgetés nem terápiás foglalkozás. A terápia a pszichés problémákkal foglalkozik, általában a múltra helyezi a hangsúlyt és a „miértekkel” foglalkozik. Az Abduktív pszichológiai konzultáció, pedig ezzel szemben, egy előre irányuló folyamat, mely egy egészséges, teljes személyiségre tekint, akinek élete “apróbb” problémái várnak megoldásra. Az Abduktív pszichológiai konzulens/Coach a „miértek” helyett a „hogyanra” összpontosít, amely során az egyén személyes problémái kerülnek fókuszba.

Miért jó az Abduktív Pszichológia Konzultáció?

Egy izgalmas életvezetési, tervezési folyamat. Mondhatnám úgy is, hogy Önbizalom-turbó. Részecske-gyorsító. Motivációs bázis. Olyan, mintha meglátnád a fától az erdőt.

Mintha letörölnének egy piszkos ablakot, amin kifelé nézel. Vagy kibogoznál egy összegubancolódott nyakláncot vagy fonalat. Olyan, mint amikor rendet raksz az íróasztalodon, és amikor már minden a helyére kerül, egyszer csak meglátod az keresett cetlid. Ránézel, és csak annyit mondasz: aha! Az addig nem értett probléma hirtelen megértése.

„Az aha-élmény a megoldás váratlan, intuíción (beleérzésen) alapuló felmerülése a problémamegoldás gondolkodás során, egy addig nem értett probléma, helyzet hirtelen megértése.” (Dr. Poór Ferenc)

Az Abduktív Pszichológia során mindig vannak új felismerések, mindig pontosítja és realizálja a tervezett lépéseket, mindig hoz be új szempontokat; és azzal, hogy kimondódnak dolgok, egyben drámaian megnő az elköteleződés is irántuk. Szerintem azért hatékony, mert már másnap elkezded megtenni az első lépéseket, az eredményei pedig hosszútávon sikeresnek bizonyulnak.

Mivel minden ember kapcsolatok hálójában él, akár vezető, akár beosztott, mindannyian felelősek vagyunk saját magunk személyiségfejlődéséért és környezetünk légköréért és eredményeiért.

A fokozott kiégés, belefásulás, elmagányosodás veszélye miatt, sokszor túl nagy a lelki teher és a felelősség rajtunk.

Minden korosztályt érintő problémák a magánéletben és a munka területén

 • Nehéz élethelyzetben, elakadásnál, amikor nem találod a megoldást.
 • Konfliktushelyzetben, amit nem tudsz rendezni.
 • Egy feladat végrehajtásában, amikor nem tudod, hogyan kezdjél hozzá.
 • Stresszhelyzetben, ami korlátoz a gondolkodásban, tevékenységben.
 • Nem érzed jól magad a jelenlegi helyzetedben – magánéletedben vagy/és munkahelyeden –, de nem tudod, hogyan lehetne változtatni.
 • Elégedetlen vagy az életeddel és nem tudod, milyen irányba lépj.
 • Elégedetlen vagy a megjelenéseddel.
 • Önértékelési zavarokkal küzdesz.

Miért érdemes személyesen találkoznia velem?

 • Azért, mert nem vagyok érintett a problémáidban, ezért kívülről, független nézőpontból tudok tekinteni a helyzetedre.
 • Sok évtizedes saját és mások életéből szerzett tapasztalatok támogatnak a segítő tevékenységben.
 • Hiszem, hogy Te felelősen gondolkodó felnőtt ember vagy, aki képes változni, fejlődni és cselekedni a jobb jövő érdekében
 • Abduktív pszichológiai konzulensi beszélgetésünk során rájössz, hogy sokkal többre vagy képes, mint eddig gondoltad.
 • Szeretnék segíteni abban, hogy megismerd képességeid, lehetőségeid, azért, hogy elégedett lehess a munkáddal, munkahelyeddel, a családi életeddel és kapcsolataiddal.
 • Mivel a saját fejlődésemet is fontosnak tartom, előadásokra, workshopokra járok azért, hogy megismerjek új módszereket, eszközöket és technikákat, hogy a legjobbat tudjam adni a Te számodra.

Jó látni, ahogy az emberek a lelkük mélyére ásnak, hogy olyasmiket hozzanak felszínre, amiről sohasem hitték volna, hogy bennük lakozik. - Richard Osman