Mentál-Kuckó - Felnőtt gyász

Válási veszteség Elise

Felnőtt gyászfeldolgozása

Mi segíthet, amikor gyászolunk?
Az intenzív gyász a tehetetlenség és sérülékenység érzését hozhatja magával. Nem tudjuk, hogyan "létezzünk", hiszen olyan drámaian megváltozott az életünk. Hasznos lehet olyan területeket keresni, ahol kézben tartjuk a dolgokat, ez megerősíthet minket az előttünk álló útra.

A segítség elfogadása

A segítség elfogadása nagyon nehéz lehet, mert nem szeretjük olyannak látni magunkat, aki rászorul a segítségre. Azonban csökkentheti a fájdalmunkat, magányosságunkat, ha elfogadjuk, elismerjük családunk, barátaink előtt is, hogy szükségünk van a támogatásukra.

Ne felejtsd el:

Gyász feldolgozás
  • Az idő önmagában nem gyógyít. Lépéseket kell tennünk annak érdekében is, hogy elfogadjuk és feldolgozzuk az eseményt. Ehhez bátorság kell, és az, hogy nyitottak legyünk a változásokra. Nehéz felülkerekedni azon a tényen, hogy nem tudtuk befolyásolni az eseményeket, amelyek végül a halálhoz vezettek. Lehet, hogy a gyász túláradó érzését nem tudjuk most befolyásolni, ami váratlan időben, vagy pont a legrosszabbkor jelentkezik.
  • A gyász munkafolyamata a Te erőfeszítéseidet is megköveteli.
  • A gyász folyamatának végére csak úgy jutunk el, ha végig megyünk az úton.
  • Nem vagy egyedül.
  • Igénybe vehetsz segítséget, ha úgy érzed jó lenne egy megértő empatikus szakemberrel beszélgetni pár alakalommal.

A gyász olyan, mint egy bőrönd az ágy közepén. Nem számít mi van benne, fel kell emelned és magaddal vinned mindennap. Bizonyos napokon sziklákkal lesz tele és azt fogod gondolni, nem bírod tovább. Később azonban könnyű lesz... mint a pehely. - The Whispers c. film