Mentál-Kuckó - Pre- és perinatális gyász

Pre- és perinatális gyász Elise

Pre- és perinatális gyászfeldolgozás

Miben segíthet egy perinatális tanácsadó?

Mint a tanácsadók többségénél, itt is a megértésen, feldolgozáson van a hangsúly a jobb életminőség érdekében. A perinatális tanácsadót tehát a szüléssel, az a körüli eseményekkel, az újszülöttekkel kapcsolatos kérdésekben érdemes megkeresni, hiszen segítséget nyújthat a bizonytalanságokkal kapcsolatban, vagy akkor, ha úgy érezzük, senki nem értené meg a problémáinkat.

Sajnos nem minden várandóságot kísér örömteli gyermekáldás. Az asszonyok 35%-a él át perinatális veszteséget élete során. A veszteséggel járó gyászt az anyák és apák egyaránt elszenvedik.

Gyakori témakörök egy ilyen tanácsadáson a szülés utáni depresszió, a „jó anyaság” kérdései, a szülő-nő önmaga és párja, kapcsolatai –legyen az baráti vagy családi egyaránt- átértékelése, megjelenő bizonytalanságok, és leginkább a szülők és az újszülött kapcsolata.

A perinatális gyász jellemzői

  • A veszteséget súlyosbítja, hogy a halottról nincsenek konkrét emlékképek, emléktárgyak
  • A halál szétrombolja a szülők kompetencia érzését
  • Felerősödhet az önvád, a bűntudat és a harag érzése
  • Sérül a szülők jövőképe
Gyász feldolgozás

Az egészséges perinatális gyász ugyanolyan lefolyású, mint az összes többi gyász. Öt szakaszból áll: elutasítás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. Az egészséges gyászmunka ideje 6-12 hónapra tehető, a patológiás gyász ennél jóval hosszabb, akár egy életre szólhat, és későbbi pszichoszomatikus betegségek kiindulópontja lehet.

A gyász nemcsak az anyákat, az apákat is megviseli. Sokszor az apák a háttérből, szótlanul gyászolnak. Ellentétben az anyákkal az apák érezhetik úgy, hogy nekik kell a támaszt biztosítaniuk a gyászmunka alatt az anyák és a család számára. Ez késleltetheti saját gyászuk feldolgozását.

A perinatális veszteség alatt nagyon fontos az érzelmi támasz szerepe, amely jelentősen segíti az egészséges gyász feldolgozását és befolyásolja a gyászfolyamat kimenetelét.

A gyász olyan, mint egy bőrönd az ágy közepén. Nem számít mi van benne, fel kell emelned és magaddal vinned mindennap. Bizonyos napokon sziklákkal lesz tele és azt fogod gondolni, nem bírod tovább. Később azonban könnyű lesz... mint a pehely. - The Whispers c. film